fbpx

Nincs kifogás!

Nincs kifogás!

Apukám egész életében azt mondta: “Holnaptól kezdve fogyókúrázok.” Aztán volt néha, hogy valóban hozzákezdett, egy-két napig koplalt, de valami mindig közbejött, így az élete nagy részét pocakosan élte.

Ismerős a történet?

Ha te már eljutottál az elhatározásig, hogy teszel magadért, megtettél egy nagy lépést. Arra azonban föl kell készülnöd, hogy az élet próbatételek elé fog állítani.

Beszéltünk már korábban a születésnapokról, a csokitortákról, a stresszes napokról.

Most más próbatételekről szeretnék neked beszélni.

Az életben egyetlen biztos dolog van, az a változás. Ez ugyan egy közhely, de valóban igaz, hogy mindig minden változik.

Amikor elkezdesz egy életmódváltást, minden egyes pontját be kell illesztened az életviteledbe:

Főznöd kell magadnak, el kell fogadtatnod az új szokásaid a környezeteddel, be kell illesztened a mozgást az életedbe hetente legalább háromszor, és el kell hagynod régi szokásokat. Ez így egyben nagy feladat, és épp elég rá koncentrálni. Már ennyivel is jócskán túl vagy a komfortzónádon.

Ezzel együtt azonban zajlik az élet, bármi történhet, ami szintén nagy hatással van az életedre. Például bezár az általad kiválasztott edzőterem, ami közel volt a lakásodhoz. Vagy munkahelyet váltasz, esetleg elköltözöl, és még számos példát tudnék említeni, de biztosan érted. Ezek nem rossz események, egyszerűen változások.

Ennek ellenére, az életmódváltás mellé nem jönnek jókor.

Mit tehetsz, ha nehezen kezeled az új dolgokat az életedben?
Egy dolgot biztosan NE tegyél: ne add föl az elhatározásod, a célod!

Mit tehetsz, ha nehezen kezeled az új dolgokat az életedben?

Egy dolgot biztosan NE tegyél: ne add föl az elhatározásod, a célod!

Mit tegyél:

Írd össze a tennivalóidat, majd rangsorold ezeket fontossági sorrend szerint. Ha látod leírva, pontokba szedve a feladatokat, már kezelhetőbbek lesznek. Készíts tervet, hogy melyik nap mit intézel el.

Minden nap írd le a célodat, erősítsd meg magadban. Azt is írd le, mit értél el eddig. Hidd el, az elért eredmények motiválni fognak. Ha minden nap teszel egy kis lépést magadért, a siker nem marad el!

Kérj segítséget másoktól. Például, lehet, hogy valamelyik ismerősöd tud egy jó edzőtermet, állást, lakást, stb. Ne akarj mindent egyedül megoldani!

Tudatosítsd magadban, hogy természetes, ha nem megy könnyen a sok változás kezelése egyszerre, ez mindenkinek kihívást jelentene. Inkább dícsérd meg magad, amiért továbbra is kitartasz, és nem adod föl!

Hagyj időt a pihenésre! Az életed, az új életformád és az egyéb történések kézben tartása sok energiádat fölemészti. Figyelj rá, hogy mindig iktass be magadnak egy kis időt a feltöltődésre, ne pakold tele minden napod feladatokkal, programokkal.

 

Hidd el, menni fog!

 

Tóth Éva

életmódtanácsadó, coach

Vélemény, hozzászólás?