fbpx

Szobafogság? Hozd ki belőle a maximumot!

Gyerekkoromban volt utoljára olyan, hogy szobafogságra voltam ítélve. Emlékszel, te mit csináltál akkor? Én csak arra emlékszem, hogy soha nem unatkoztam, pedig akkor még nem volt internet.
Most, úgy tűnik, ez a szobafogság egy kicsit hosszabb lesz, mint a tűrőképességünk.

Azt gondolom, nem tehetünk mást, mint hogy elfogadjuk a helyzetet, és tartalmasan töltjük ezt az időszakot anélkül, hogy befordulnánk, és összevesznénk a környezetünkkel. Megosztok veled néhány ötletet, ami segít abban, hogy küzdj meg a bezártsággal:

1. Minden nap készíts tervet, mit fogsz csinálni. Ha otthonról dolgozol, akkor a napod nagy részében lefoglalod magad. Ha nem tudsz dolgozni, minden reggel vegyél egy papírt és írd össze a teendőidet. Este újra vedd elő, és pipáld ki, amit elvégeztél. Amit nem sikerült, írd át a következő napra. Hidd el, ha mindent elvégeztél, amit fölírtál, nagyon jól fogod érezni magad, bár lehet, kicsit fáradt leszel.

2. Tölts a közösségi oldalakon minél kevesebb időt. Most mindenki a jelenlegi helyzettel foglalkozik, ezer féle vélemény, rengeteg érzelem ömlik rád. Ezektől összezavarodsz, és nő benned a félelem. Ha megfogadod a tanácsom, naponta egyszer tájékozódsz a helyzetről, és azt hiteles forrásból teszed. Ez pontosan elég ahhoz, hogy tudd, mi zajlik a világban.

3. Mi mindent lehet bezárva csinálni?
• Végre van időd főzni? Próbálj ki egészséges recepteket. (Bár nagy a csábítás, hogy sütiket, házi kenyeret és hasonlókat készíts, de ne felejtsd a célod!)
• Hónapok óra tervezel egy alapos takarítást? Csináld!
• Rendetlenség van a szerényedben, ki kellene válogatnod a ruháidat? Itt az idő!
• Van olyan fiókod, amiben azt sem tudod, mi van, de teljesen ki van tömve? Tedd rendbe!
• Rég óra tervezed, hogy megtanulsz festeni, kötni, horgolni, szobrászkodni, stb. Fogj hozzá!
• Tele van a polcod “majd egyszer, ha lesz időm, elolvasom” könyvekkel? Mikor, ha nem most?
• Évek óta halogattad, hogy rendezgesd a családi fotókat? Most megteheted!

Ez csupán néhány ötlet, és lehet még nagyon sok más dolog, amit csinálhatsz, a lényeg, hogy a rég óta halogatott dolgoknak eljött az ideje.

4. Minden nap mozogj egy kicsit! Zárva van az edzőterem? Az interneten nagyon sokféle edzésből lehet választani. Keresd meg, ami neked szimpatikus, és csináld! Hidd el, van olyan edzés, ami csupán 20 perc, nem szükséges hozzá semmilyen eszköz, de nagyon jól átmozgat. Ettől nem csak testileg, de lelkileg is jól fogod érezi magad.

5. Hívd föl azokat, akikkel már rég nem beszéltél, mert nem volt időd. Ne Messengeren keresd meg, hívd föl! Beszélgess számodra fontos emberekkel, kérdezd meg, hogy vannak. Hidd el, nagyon fognak neked örülni!

6. Készíts terveket a jövőre nézve. Mit szeretnél csinálni? Mit szeretnél elérni? Hová szeretnél eljutni? Úgy látod, esélyed sincs rá, hogy ezeket megvalósítsd? Nem baj, hogy most mire látsz lehetőséget és mire nem, korlátok nélkül foglalkozz azzal, mire vágysz (és ne arra, mire nem). Miután összeírtad, keress ezekhez képeket. A legjobb, ha van magazinod, amiből kivághatod, ha nincs, akkor keress az interneten. Minden vágyadhoz legyen egy képed!

7. Tanulj! “Majd egyszer megtanulok angolul, de nincs időm.” Most van időd! Elő a nyelvkönyvekkel, vagy bármi mással, amit félbe hagytál!

8. Itt az ideje leporolni a társasjátékokat. Mikor játszottatok ulóljára? A gyerekek nem akarnak? Csak vedd rá őket, utána abba sem tudják hagyni. Játsszatok együtt!

9. Nevess sokat! A közös játék erre nagyon jó, de lehet keresni vicces filmet, vagy olyan műsort, ahol megnevettetnek. A nevetés gyógyszer, erősíti az immunrendszert.

10. Most nagyon fontosnak tartom, hogy legyél tudatos. A helyzet adott, nem tudunk rajta változtatni, alkalmazkodnunk kell hozzá. Most saját kezedben van, hogy állsz a helyzethez: végigszenvedheted, vagy töltheted tartalmasan.
Ha minden napodnak értelmet adsz, rengeteget profitálhatsz a bezártságból! Ki tudja, talán egészen új tervekkel kezded majd újra az életed.

Vigyázzunk egymásra!

 

Tóth Éva

életmódtanácsadó, coach

Vélemény, hozzászólás?