fbpx

Így szabadulj az ételek rabságából!

Így szabadulj az ételek rabságából!

Emlékszem még, amikor pár éve tömtem magamba a káposztalevest, abban a reményben, hogy attól majd fogyni fogok. Nem is tudom, igazából miből akartam fogyni, hiszen egyáltalán nem voltam elhízva, de mintha rám nézve is kötelező lett volna az a szemlélet, ami a tini barátnőim között tombolt, miszerint kövérek vagyunk.

A fehér csak a nyári partikon menő

A sok káros diéta helyett, amibe a fiatal nők idejekorán belevágnak, sokkal fontosabb lenne az a társadalmi kommunikáció, ami a helyes és egészséges táplálkozásra hívja fel a figyelmet. Annak idején még én sem értettem, hogy nem azzal van baj, ha az ember jóllakásig eszik, hanem azzal, ha rossz minőségű, tápanyagokban szegény alapanyagokból készült ételeket fogyaszt. A jóllakottság érzéséhez bűntudat társult jó ideig, amit önkínzó diétákkal próbáltam ellensúlyozni. De ha egészségesen élünk, nincs szükség önsanyargatásra.

Had említsem a két fő ellenségünket, a fehér lisztet és a fehér cukrot. Semmire sem reagál olyan azonnali és félreértelmezhetetlen jelekkel a szervezetünk, mint erre a két modern kori jómadárra! Gondoljunk csak bele, hogy ezek kerülnek a kenyérbe, a pékárukba, az üdítőkbe, a süteményekbe, a tésztákba, stb. Vajon hizlalnak? Á, alig. És egészségesek? A legkevésbé sem. Talán ezzel el is mondtam róluk minden fontosat. Hirtelen feltolják a vércukorszintedet, aztán pedig hirtelen leejtik. Ez nem tesz jót az érfalaknak, a hasnyálmirigynek és nagyjából az egész hormonrendszeredet hazavágja, ha tartósan így élsz. Sajnos ezáltal könnyebben jönnek az autoimmun betegségek, a hormonháztartás zavarok és a meddőségi problémák. Arról nem is beszélve, hogy a telítetlen szénhidrát a rák melegágya.

Vannak, akik el sem tudják képzelni fehér liszt és cukor nélkül az életüket, ezért bele sem mernek vágni egy életmód váltásba. Az viszont már kevesekhez jut el, hogy kedvenc ételeik egy kis változtatással egészséges kivitelben is elkészíthetők. Fehér liszt helyett például használhatsz köleslisztet, mandulalisztet, hajdinalisztet, cukor helyett steviát vagy eritritet. Igazából az étrendünk apró kis módosításai után óriási pozitív változásokat tapasztalhatunk magunkon kívül-belül.

A fehér ételek függőséget okoznak, tehát konkrétan úgy hatnak ránk, mint a drogok. Nagyon könnyen rászokunk, és nagyon nehezen szokunk le róla. Figyeld meg, hogy mi történik pár nap után amikor sok cukrot fogyasztottál és hirtelen abbahagyod az édesség majszolást! Egy idő után úgy vágysz a cukorra, mintha az életed múlna rajta.

Fiatal nő a nyitott hűtő előtt állva édességet eszik

Gondolkodj és ne rohanj fejjel a falnak!

Vannak, akik mindent megtesznek a fogyás érdekében, mégsem sikerül nekik. Sajnos a legtöbben nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy a fogyás sem indul el mindenkinél varázsütésre. A szervezet megtisztítása nélkül ugyanis a zsírégetés nem tud megtörténni és a vitaminok, ásványi anyagok sem tudnak megfelelően felszívódni.

Úgyhogy ne csak a konyhában ugorj neki a tavaszi nagytakarításnak, hanem magadban is! Legyél egy kicsit kecske, hidd el, megéri! Érdemes ekkor minél több zsírégetést és májtisztulást eredményező ételt fogyasztanod, mint a cékla, káposzta, retek, zöld leveles saláták, stb. A szervezet tisztításához nagy segítségünkre lehetnek a különböző méregtelenítő teakeverékek is.

Lépj ki az ételek rabságából!

Sajnos az új életmódra való átszokásnál súlyosbítja a helyzetet, hogy a fehér ételek függőséget okoznak, tehát konkrétan úgy hatnak ránk, mint a drogok. Nagyon könnyen rászokunk, és nagyon nehezen szokunk le róla. Figyeld meg, hogy mi történik pár nap után amikor sok cukrot fogyasztottál és hirtelen abbahagyod az édesség majszolást! Egy idő után úgy vágysz a cukorra, mintha az életed múlna rajta.

Mindezek együttes hatása vezet el ahhoz, amit mi „az ételek rabságának” hívunk. Ez a rabság egészségtelen életmódhoz, elhízáshoz és betegségekhez vezet. Ezért azt javasoljuk, hogy tarts ki az első egy-két hétben, míg leszoksz a régi életmódodról és áttérsz az újra. Hidd el, a kitartásod sokszorosan meghálálja magát!

Amit már most megtehetsz magadért, az az, hogy lecseréled a szervezeted számára káros élelmiszereket. Ezzel valójában a karcsú alakodnak és a mérlegképes testsúlyodnak is megágyazol.

Szeretnéd megtámogatni a tested mihamarabbi átalakulását? Nézz körbe zsírégetőink és fogyást támogató termékeink között!

Vélemény, hozzászólás?