fbpx

Így fogysz le: bűntudat nélkül

Így fogysz le: bűntudat nélkül

Hallottad már azt a kifejezést, hogy stresszevő? Mi imádjuk ezt a szót, mert annyira jól leírja azt, amiben mi, 21. századi modern emberek élünk.

Mert, hogy élünk mi? Ezer és egy feladatot kell elvégeznünk nap, mint nap, ami érthetően stresszel minket. Amikor végre van egy percünk enni, igenis úgy érezzük, hogy megérdemeljük a finom falatokat, hiszen egész nap gürcöltünk.

Egy csoki minimum kell

A világ egyik legjobb dolga leülni a tv elé a kedvenc kajánkkal és feloldódni a „most mindent szabad, mert megérdemlem” bűvöletében. És persze mindig tudjuk, hogy „csak most az egyszer” szabad.

A bűvölet kb. egészen másnap reggelig tart, amikor felállunk a mérlegre és szembesülünk a szabadnapos vacsora árával. Ha ettől nem, akkor mitől lennénk egyből stresszesek? Legszívesebben rögtön oldanánk a feszültséget pár finom falattal. De nem lehet, hiszen akkor még többet mutatna a mérleg.

Megfogadjuk, hogy diétázunk. Tartjuk is az elhatározásunkat legalább délutánig, amikor a főnökünk (már sokadszor) sikeresen megaláz minket a csapat meetingen. Akkora adagban bombáznak meg ekkor a stresszhormonok, hogy úgy érezzük, mérleg ide vagy oda, egyszerűen muszáj befalnunk valamit a büfében. De nem ám egy műzliszeletet! Egy csoki minimum kell ahhoz, hogy győzelmet arassunk a támadó stresszhormonok ellen.

Vajon sikerrel járunk? Naná, akkora endorfin dózist adunk a szervezetünknek, hogy egy maratonfutó is megirigyelné. A csoki segítségével megnyugszunk, és már nem érezzük magunkat olyan nagyon elcseszettnek. Ez rendben is van így, egészen addig, amíg legközelebb fel nem állunk a mérlegre. Ekkor a kör indul elölről.

Megérdemeljük a finom falatokat, hiszen egész nap gürcöltünk.

Kishitűségből ragadunk az ördögi körben

Stresszesek vagyunk a hétköznapokban, amit evéssel enyhítünk, majd stresszesek leszünk a súlyunktól, amit előbb-utóbb ismét evéssel kompenzálunk. Egy idő után aztán eljutunk a „már késő”-höz, a „kit érdekel”-hez és az „úgyis mindegy”-hez.

Mindezeket azonban a felszínen mondogatjuk magunknak. Lelkünk mélyén nagyon is érdekel minket, hogy nézünk ki és kőkemény bűntudattal kínozzuk magunkat a nemtörődöm életmódunk miatt. A kör bezárul, mi pedig benneragadunk.

Talán sikerült érzékeltetnem, hogy a stresszevést elsősorban az érzelmeink befolyásolják. Ha szeretnél változtatni az életmódodon, akkor a probléma gyökerét kell megfognod!

A stressz oka általában valamilyen félelem. Úgy érezzük, nem vagyunk elég ügyesek, hogy megfeleljünk a munkahelyünkön, nem vagyunk elég bátrak, hogy kiálljunk magunkért a főnökkel szemben, nem vagyunk elég szépek, hogy tetszünk a férjünknek, nem vagyunk elég türelmes anyukák, hogy mindig a legjobb formánkat nyújtsuk a gyereknek.

A stressz egyik fő oka, hogy azt hisszük, az általunk birtokolt képességek és a tőlünk elvárt feladatok között túl nagy szakadék tátong, amit nem vagyunk képesek átlépni. A legtöbb esetben ez nem igaz egyébként, csak – a magyarokra amúgy is jellemző – kishitűségünk taszít a negatív gondolatok, az aggodalmak, az ebből következő stressz és stresszevés ördögi körébe.

Fordulj magad felé!

Az az alapgondolat tehát, hogy nem vagyunk elég jók, mindig stresszt generál bennünk. Eleve bűntudatunk van attól, amilyenek vagyunk, ezt az érzést pedig evéssel próbáljuk meg elnyomni. Ez egy ideig-óráig működik is, de amikor elmúlik a kajakóma mámor, akkor lassan visszakúsznak a bántó, bűntudatot keltő gondolatok, amitől ismét csak valamilyen finomság útján tudjuk megszabadítani magunkat.

A bűntudatelnyomásért meg kell fizetnünk. Ára a túlsúly, amitől aztán megint bűntudatunk lesz. Érzed már, hogy mi itt a közös pont? Bizony, a bűntudat. Ez a stresszevés oka és következménye is egyben. Hogy tudsz megszabadulni a bűntudattól? Úgy, ha elkezdesz figyelni az érzéseidre. Úgy, ha először önmagad felé fordulsz, még mielőtt bármilyen diétába belekezdenél!

Ebben tudunk mi segíteni. Valódi lelki muníciót adunk a mindennapokra: önbizalom trénert, hogy kigyomláld a bűntudatot, komplex életmód programot, hogy az „elég jó vagyok”-ot ültesd a helyére.

Légy a közösségünk tagja, együtt sikerülni fog! Link: https://bit.ly/2uyA6g8

Vélemény, hozzászólás?