fbpx

Vámos Erika praktikái

Vámos Erika praktikái

Ma Erika mesél nektek az életmódjáról, a táplálkozáshoz és a sporthoz kapcsolható rutinjairól, jól bevált praktikáiról 5 fontos pontot érintve.

1. Nagyon hosszú ideje vagy a képernyőn, ráadásul egy olyan műsort vezetsz, melynek egyik központi eleme az egészség és a tudatos táplálkozás. Te figyelsz arra, hogy mit eszel?

Nagyon. Már a vegan táplálkozásom is nevezhető szélsőségesnek, de mivel 17 éve művelem, már rutinból megy. Ugyanannyit gondolkodom a táplálkozásomon, mint egy mindenevő. Nem többet és nem kevesebbet. Sőt, egyre inkább baratkozom a teljesértékű, nyers, növényitáplálkozással, de ez még több odafigyelést igényel, igényelne részemről. De hagyom azt is, hogy az ösztöneim, megérzéseim vezessenek. Én sem eszem meg, ami nem ízlik. És a legfontosabb: figyelek a testem visszajelzéseire. Ha valami megzavarja az emésztésem, azt nem erőltetem. Még akkor sem, ha ízlik. Semmi más célom ezzel nincs, mint hogy jó legyen a közérzetem, az erőnlétem, illetve nem változzon jelentősen a súlyom.

 

 

2. Ha meg kellene határoznod 5 ételt, ami sosem kap helyet a tányérodon, akkor melyek lennének azok, és miért?

Hús, tojás és tejtermék – mert vegan vagyok
Búza készítmények – érzékeny vagyok rá.
Egyszerű szénhidrátok (kenyér, rizs, burgonya, tészta, cukor) – egészségtelen.
Konzervek – felfúj és megzavarja az emésztésem
Feldolgozott élelmiszerek – szeretem tudni mit eszek

3. Mit jelent számodra a mozgás? Hogyan tudod beiktatni a sűrű napjaidba? A forgatások között útba ejted az edzőtermet?

Azokat a mozgás formákat részesítem előnyben, amiben örömömet lelem. Túrák, kerékpározás. Ezeket rendszeresen végzem is. Képes vagyok naponta 15-20 kilométert menetelni. Minden reggel gyalog jövök le a hegyről, ahol lakom, a faluközpontba. Ez 4 km. Hiányzik, ha nem tudom megtenni. Eleinte kevésbé élveztem, de egyre jobban szeretem a fitness tornavideókat. 30-90 perces videóból van több is, ezért képes vagyok egy órával hamarabb felkelni. Edzőterembe nem járok. Ezen most készülök változtatni.

 

Én sem eszem meg, ami nem ízlik.

4. Szeretsz főzni? Vannak praktikáid a kezdő fiatalok számára, hogy hogyan tudják szinte észrevétlenül, és kompromisszum nélkül egészségesebbé tenni az ételeket?

Nagyon! De inkább másnak. Mivel én a nyers táplálkozást tűztem ki célul, ezért amit lehet, nem főzök meg. Apró lépéseket javaslok mindenképp. Ha a mindenevő korszakomból egyből nyersvegán szerettem volna lenni, bizonyára kudarcot vallottam volna. Mondjuk 6 havonta egy valamit vezessen ki az étrendjeből az, aki változtatni szeretne. Javaslom a cukorral kezdeni. A mez is az. Mikor azt már kényelmesen tudja valaki helyettesíteni, következő lépés lehet a kenyér, a fehér liszt. Semmi szükségünk rá. Harmadik lépés lehet az egyszerű szénhidrátok pótlása. Fehér rizs és burgonya helyett, bulgur, köles, quinoa, hajdina. Aztán a tej helyett növényi tejek. A tehén tej nagyon hirtelen megdobja a vércukorszintet, ami falási rohamokat eredményez, ráadásul tele van gyógyszerekkel, ösztrogénnel, amivel tömik a teheneket, hogy rengeteg tejet adjanak az év 12 hónapjában. Ez lehet egy 2 éves program, apró lépésekben, saját tempónkban. Menetközben, hónapról hónapra, rengeteg erőt fog adni a közérzet javulás, az egyre növekvő energia, a pici eredmények a testünkön, a bőrünkön és persze környezetünk pozitív visszajelzései! Valamint nagyon fontos a motiváció. Ha valaki azért csinálja, hogy szép és karcsú legyen, ők általában hamarabb feladják. Csináld az egészségéért, a jó közérzetedért! Egészségesen élni, nagyon menő! Mutass példát, húzz magaddal másokat is, csináljátok együtt! A szépség az meg majd jön ezzel!

5. Mi a sikeres diéta titka? Ez egy nagyon népszerű kérdés, de nehéz közhelymentesen választ adni, így másképp kérdezem. Mit gondolsz, melyek a legnagyobb buktatói egy életmódváltásnak? Hogyan lehet áthidalni a mélypontokat?

A tervezettség, a napirend és a jól megfogalmazott motiváció. Ha ebből bármelyik hiányzik, az lesz a buktató. Fontos a lelki egyensúly is. Ez az en gyenge pontom, ezek azok a mélypontok, amin néha elverzek, és ilyenkor bánatevésbe menekülök, ami egy pár hónapra nalam is súlyfelesleget eredményez. Persze ilyenkor is egészséges és vegan dolgokat eszem, de túl sok kukorica tortilla avokádó krémmel, a kelleténél több olajosmagvat. Megmozdulni meg nincs kedvem. Általában magától elmúlik. Ha meg nem akkor célokat találok ki, határidőket túzok ki, és megdicsérem magam, ha megcsinálom. Mindig megcsinálom. Valaki azt mondta nekem egyszer, hogy ha tudom mi a baj, tudom a megoldást is, képes lennék megoldani, mégsem teszem, az olyan mintha szembeköpném magam a tükörbe.

Vélemény, hozzászólás?