fbpx

Hogyan vásároljunk egészséges ételeket a boltban

Hogyan vásároljunk egészséges ételeket a boltban

Az egészséges étkezések az élelmiszerboltban kezdődnek, de a vásárlás diéta-katasztrófákkal is járhat. Egy zsúfolt üzlet végtelen számú alternatíváival könnyen vezethet ahhoz, hogy hirtelen ötlettől vezérelt egészségtelen ételeket veszünk, frusztrálva attól, hogy nem találjuk, amit keresünk, és elfelejtve a legfontosabb összetevőket.

A tervezés és előkészületek elengedhetetlenek ahhoz, hogy ragaszkodni tudjunk egy egészséges diétához. Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy egészségesebb ételeket vegyél és spórolj egy kicsit.

 

Tervezz

Mielőtt boltba mennél, gondold át, milyen ételeket szeretnél készíteni az elkövetkező néhány napban és készíts listát az egyes ételekhez tartozó összetevőkről. A spórolás érdekében nézd meg a bolt weboldalát a heti akciókról és tervezd az ételeidet az akciós zöldségek, gyümölcsök és húsáru köré.

Néhányan beépített bevásárló lista funkcióval rendelkező ételtervező alkalmazást használnak, ami segíthet megőrizni a szervezettséget.  Ilyen népszerű alkalmazás például a Mealime és a ChefTap.

AKI NEM TERVEZ, A BUKÁST TERVEZI MEG.

Nézd meg a kamrát      

Egy jól felszerelt éléskamra is megmentheti az ételt, ha minden kötél szakad. Ellenőrizd, hogy mik azok a dolgok, amik már vannak otthon, és mit kell újratöltened. Győződj meg róla, hogy minden fűszer van készleten, amit használni tervezel.

Állítsd össze a listádat

Gondold át a bolt elrendezését. A legtöbb helyen a zöldség-gyümölcs van elöl, a hús és a tejtermékek pedig hátrébb. Ha sorról sorra listát írsz a szükséges termékekről, akkor hatékonyabban jutsz át az üzleten és kevesebbet vásárolsz hirtelen felindulásból.

Válassz nyugodtabb időszakot

A csúcsidőszakban a vásárlás stresszes lehet, nem is beszélve arról, hogy nagyon sokáig tart. A reggel, késő este, vagy hét közben a nap közepén intézett bevásárlásnál könnyebben navigálsz a bevásárlókocsival a sorok között, és kevesebb időd is megy el vele.

Ne vásárolj éhesen

A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy üres gyomorral mennek bevásárolni. Mindig egyél valamit, mielőtt boltba indulnál.

Ha éhes vagy, jó eséllyel a gyomrod fogja eldönteni, mit választasz, nem pedig az agyad. Sokkal könnyebben elcsábulsz cukorkára vagy nassolnivalókra és a tervezettnél többet fogsz költeni.

Legyél tisztában az alaprajzzal

Általában a boltok külső része az, ahol a legtáplálóbb ételeket — friss zöldséget-gyümölcsöt, tenger gyümölcseit, húsokat és tejtermékeket — megtaláljuk. A feldolgozott élelmiszerek, amelyek nagy mennyiségű zsírt, cukrot, és nátriumot tartalmaznak, legtöbbször a középső sorokban helyezkednek el.

Kezdj a zöldség-gyümölcs részlegen. Válassz olyan friss gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek kemények, érettek és hibátlanok. Ügyelj a penészre, különösen a bogyós gyümölcsök és az olyan termékek esetében, amelyek szorosan össze vannak csomagolva.

Ne vidd túlzásba

Csak annyi friss terméket vegyél, amennyi néhány napra elég, így a zöldség-gyümölcs nem romlik majd meg a hűtődben. Ha tovább akarod őket tárolni, keresd a fagyasztott variációt.

Vásárolj online

Sok bolt kínálja vásárlóinak a lehetőséget, hogy online rendeljenek, így kiszállítással vagy átvételi pontokon kapják meg a termékeket. A Public Health Nutrition folyóiratban 2018-ban megjelent tanulmány szerint a gondosan megtervezett online bevásárlás megelőzheti a hirtelen felindulásból történő vásárlást és elősegítheti az egészségesebb választásokat. Ugyanakkor, ezért a szolgáltatásért az üzletek legtöbbször plusz díjat számolnak fel.

Vélemény, hozzászólás?