fbpx

Tejtermékek és a fogyókúra. Összefér?

Építsük be gyakrabban étrendünkbe a fermentált, natúr tejtermékeket, fogyni vágyók tudatosan válasszák ezek közül is az alacsonyabb zsírtartalmú, fölözött fajtákat és a friss sószegény típusokat.

Finom, laktató és mégis kalóriaszegény reggeli a zöldfűszeres túrókrém. Készítsük 10%-os zsírtartalmú túróból, tejföl helyett joghurttal és ízesítőként bátran kísérletezzünk a friss vagy szárított fűszernövényekkel. A klasszikus fűszerpaprikán, borson, őrölt köményen kívül kerülhet a diétás körözöttünkbe medvehagyma, vagy olaszosabb ízvilágra hangolva akár oregánó, bazsalikom is.

A friss sajtok is jól beilleszthetőek a súlycsökkentő étrendbe. Egy kis doboz cottage cheese kiváló vacsora egy adag salátával magas fehérje- és alacsony zsírtartalmának köszönhetően.

Figyelmesen olvassuk el a termék címkéjét, ha kemény és félkemény sajtot vásárolunk. Bizonyos márkák zsírszegény változatai harmad annyi zsírt és majdnem fele annyi kalóriát tartalmaznak mint azonos márka félzsíros változata. Nem mindegy tehát melyiket tesszük a szendvicsbe, ugyanazzal az adaggal kevesebb energiát viszünk be, ha jól választunk.

A magas só- és zsírtartalmú vagy éppen penésszel érlelt különlegességeket, csak kis mennyiségben, ízesítésre használjuk. Kimondottan kerülendőek az adalékokban és nátriumban bővelkedő ömlesztett sajtok: tömlős, lapka és egyéb kenhető fajták. Ezek kálcium tartalma  jelentősen elmarad a többi sajtfajtáétól.

Az ízesített, nagy mennyiségű cukorral és gyakran különféle színezékekkel vonzóvá tett tejtermékek helyett vásároljunk natúrakat és ízesítsük mi magunk otthon. A natúr joghurtot feldobhatjuk némi idényszerű friss gyümölccsel és egy csipet fahéjjal, édesszájúak egy pár csepp steviával. Készülhet görögjoghurtból, ricottából, steviás gyümölcspéppel könnyű és finom „bűnmentes” pohárdesszert.

Mindennapi étkezésünk részeként fogyasszunk minél változatosabban, ízlésünknek és egészségi állapotunknak megfelelően fél liternyi hagyományos tejet vagy annak megfelelő tápértékű fermentált tejtermékeket. Ha a vonalainkra is szeretnénk ügyelni, akkor se száműzzük őket, de válaszuk tudatosan a natúr, zsírszegény fajtákat és ügyeljünk az elfogyasztott mennyiségekre.