fbpx

Egy ideális reggelem… és a valóság

Egy ideális reggelem... és a valóság

Már önmagában felmerül a kérdés, hogy egy reggel, amikor ki kell bújni a finom, puha paplan alól, ahelyett, hogy egész nap lustálkodnánk felcímkézhető-e az ideális szóval. De ettől most tekintsünk el, hiszen egy új reggel mégiscsak egy üres lap, amit így, vagy úgy, de teleírunk a nap végére.

Számomra a jobb meghatározó részben jelenti azt, hogy ez a nap tudatosabb lesz az egészségem szempontjából. Az ideális fogalmat én ma innen közelítem. Nézzük akkor lépésről lépésre, hogy milyen összetevők alkothatják a fitness-wellness, -de legalábbis egy egészségtudatos sportos- reggelt.

Az ébredés nekem a tisztaság pillanata is egyben. A lehetőség, hogy a mai napom jobbá tehetem.

  1. Egy reggeli zuhany néha még a kávénál is erősebb koffeintartalommal bír. Én gyakran kezdem a reggelem hideg meleg zuhannyal. Feszesebbé teszi a bőrt, élénkíti a vérkeringést, ami felpezsdít, erősíti az immunrendszert, és jótékony hatása van a narancsbőrrel szemben is (A valóságban azért azt tartsuk észben, hogy egy nap nem lesz elég, de ha heti 3-4 alkalommal rászánod magad napi „minicsodaként” élheted meg a hatását).
  2. Az a bizonyos reggeli. Erről még lesz szó egy külön blogbejegyzésben is, mert TÉNYLEG fontos. De addig is egy gyors, sportos reggeli tipp, hogy semmiképpen ne hagyd ki az egészséges, lassan felszívódó szénhidrátot is tartalmazó reggelidet.
  3. Kávé nem egyenlő a reggelivel! Az én sportos reggeleimhez hozzátartozik mindkettő. Nem is tudom, hogy a reggelim és a kókusztejes reggeli kávém a testemnek vagy a lelkemnek kell jobban. Az az én 5 percem. Magammal, és a reggelimmel. Csak mi ketten. Átgondolom a napom, tudatosítom a feladatokat, hogy mi vár ma rám, felkészülök a kihívásokra, egyszóval egy energialöket. Szó szerint. Meg átvitt értelemben is.
  4. A sport. Tudom, ez nehéz. Nagyon kell a belső motiváció. (Ha nincs még, akkor se keseredj el, a Sztárdiéták csapatával dolgozunk az ügyön J ) Nekem akkor indul jól a nap, ha sportos a reggel. Szerencsém van, mert reggelente is tartok edzést, ami segít. De azokon a napokon amikor nem, akkor igyekszem még legalább 1-2 alkalommal úgy szervezni, hogy beleférjen egy reggeli futás, egy rövid edzőterem, vagy csak itthon egy átmozgató torna. Az érzés, amikor alig múlt el 8-9 óra, de már túl vagy a sporton. Tettél valamit. Ennél intenzívebb energialöket nem terem csak úgy az energiaitalos polcon. Tudom, hogy nem hisztek nekem. Tudom, hogy nem mindig jó kimenni futni, amikor kint cudar idő van (az otthoni melegséghez képest meg pláne.).
  5. Mondanám, hogy edzés után egy kis szauna, egy pihentető 10 perc meditáció, és kezdődhet is a nap, de azt hiszem pontosan ebben a percben hagyjátok majd abba az olvasást, amit nem szeretnék…

Mert a valóság más. Tudom. Ébresztőóra. Szundi. Még egy szundi. Elkésünk. A gyerekek. Van tízórai? Hol az uzsonna? Mit vegyek fel? Miért foglaltad el a fürdőszobát? Csörög a telefon. Táska. Kocsikulcs. Dugó. Beérek. Parkolok. Gyors kávé. Az automatából. Tárgyalás. Na persze, majd pont arra van időm, hogy futkorásszak hajnalban, vagy készítgessem magamnak a bizonyosan egészséges reggelit. Bizonygatják, hogy 5 perc, de nem az. Reggeli sport? Na ne már. Túl sok macera. Mondjuk este is. Akkor hogy vacsiznék a csajokkal? Nem jó ez…én nem is értem mások hogy csinálják.

Ismerős gondolatok? Megértem. Nem könnyű. Nem megy egyik napról a másikra. Nem is lehet minden reggel ideális. Elveszítené az értékét, ami olykor az elérhetetlenségével csak emelkedik. De hiszem, és tudom, hogy 1-1 elemet igenis be lehet, és be is kell építeni a reggelbe.

Ami rólad szól, ami az egészségedről szól, ami a testünkről szól. Mert egy reggelbe kódolt aktív cselekvés, a cselekvés, amit magadért teszel egész napra ösztönzően hat.

Ideális, nem ideális…egyszercsak elmúlik a reggel, beindul a nap, és újra este lesz. A paplan még mindig puha, és finom. Elmerengek… Hogy is sikerült ma teleírnom a lapot? Egyáltalán írtam rá valami újat, színesceruzával vagy grafittal tettem? Golyóstollat használtam, hogy tudjam, ez valami hosszútávú dolog? Került bele rajz, vagy akár egy gondolat más tollából? Szépnek látom? Tudok belőle tanulni? „Akárhogyis”, ha megpróbálom a napom az ideális reggelemre építeni, akkor sokkal biztosabb lábakon áll majd. Néha olyan biztos kapaszkodót nyújt nekem, hogy már önmagában a reggelem megtölti azt a bizonyos üres lapot. Feltölt, energiát és hitet ad. Hetente 1-2 ideális reggelt mindig varázsolok magamnak. Lehet ez egy döntés. Egy tudatos döntés. Egyik nap csupán egy jó és energikus napkezdést kapunk, később feltöltődést, majd eredményesebb napokat, aztán elégedett estéket, hiszen egyre több pozitívummal írjuk majd teli azt a bizonyos lapot…