fbpx

Sport: Időnyerés vagy veszteség?

Sport: Időnyerés vagy veszteség?

Az idő egy kardinális kérdés, életünk tevékenységeinek szűk keresztmetszete. Nem mellesleg a legjobb kifogás. Gondoljuk végig az elmúlt hetünket. Hányszor mondtunk le egy programot pusztán az idő miatt? És hányszor volt ez valódi indok helyett kifogás? Nem szeretem a közhelyeket. Nagyon nem. Ha szeretném, akkor most leírnám, hogy „Ugye tudod, hogy mindenre van időd, amire szeretnéd?” Nem. Én nem így szeretnélek meggyőzni benneteket. A racionális érvek mellett fontosnak tartom az érvek emocionális töltetét hangsúlyozni. A kettő együtt vezet a felismeréshez. A diéta során is gyakran jelentkezik kifogásként, első számú okok között listázzák a fogyni vágyók, hogy:

  1. Nincs időm edzőterembe járni.
  2. Nincs időm magamnak főzni.
  3. Hogy mi? Hétvégén előre? Ugye most viccelsz…a hétvége az tabu, és különben is: mosás, vasalás…szóval nincs időm.
  4. Számolgatni a kalóriákat meg a szénhidrátot? Nem-nem, az túl sok idő.
  5. 1 óra mozgás? Na persze, de még odamegyek, visszajövök, lezuhanyzom, szaunázok, kicsit csacsogok az edzőteremben. Ahhh, ez rengeteg idő.

1 óra mozgás? Na persze, de még odamegyek, visszajövök, lezuhanyzom, szaunázok, kicsit csacsogok az edzőteremben. Ahhh, ez rengeteg idő.

Felmerült bennünk valaha, hogy mit kapunk ezért az időért cserébe? Ragaszkodjunk a címhez, és nézzük a sport példáját. Az egészségünkért tenni időigényes. Ezt nem vitatom. De mi van a mérleg másik oldalán? Ha sportolunk, feltöltődünk. Energiaszintünk magasabbra kerül, a kedvünk jobb lesz. Már önmagában a tudat, hogy tettünk a testünkért valamit büszkeséggel, magabiztossággal tölt el bennünket. A fizikai hatékonyság nő, az agyunk sokkal gyorsabban reagál az ingerekre. A vérkeringés felfrissül, nem véletlenül mondjuk, hogy „ujjászületünk”. (Na most már aztán biztosan nem mosom le magamról, hogy igazából „közhelyfüggő” vagyok.)

Mit jelent ez? Amit a sporttal „elveszítünk” időt, az valójában nyereség, hiszen a sportolást követő munka hatékonyabbá válik. Kizökkent minket az adott feladatunkból, majd utána új dimenziókat nyit, új ötletekre vezet rá, növeli a kreativitást. Amikor csak ülsz, és ülsz egy munka fölött órákig, napokig. Keresed a legjobb megoldást. Görcsösen keresed. Úgy érzed egy percre sem szakíthatod meg, időnyomás van rajtad, eredményt kell produkálnod. Na ilyenkor a legjobb a sport. Egy fél óra mozgás (akár otthon a nappalidban- video ITT, a szerk.), és új megvilágításba kerülnek a folyamatok. Sportolj akár egyedül vagy csoportban, a lakásban, vagy kint a szabadban, jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen. Az idő fogalmával, pláne a sport relációjában, bánj nagyon óvatosan, és tekintsd abból az irányból, hogy az elveszettnek hitt percek, mivel kompenzálódnak. Elégedettség, Örömforrás, Tisztulás, Fittség, Egészség, Énidő, Felfrissülés, Önbizalom. Van az az idő, ami ezeket az értékeket felülírja?