fbpx

6 tipp a nassolás ellen.

6 tipp a nassolás ellen.

Imádok nassolni. Valójában ezek a tippek önző módon nem is csak nektek szólnak, hanem magamnak is. Talán abban bízom, hogy veletek együtt megfogadva ezeket a trükköket, nekem is könnyebben megy majd a „leszokás”. Azokon a napokon, amikor jövök-megyek napközben, vagy tanítok nincs baj.

 

Amikor azonban otthonról dolgozom, na akkor aztán megállíthatatlan vagyok. Szerintem lassan kikopik az út a számítógép és a spejz/hűtő között. (Micsoda szerencse, hogy e két csodalelőhely egymás közvetlen közelében található). Szóval az újabb felújítást megelőzendő (na jó, végülis más úton is mehetnék…), ki kellett találnom néhány tippet a „nasimentes” homeoffice napok érdekében.

HA KIÉRDEMLED, EHETSZ. NASSOLHATSZ, MAJSZOLHATSZ, RÁGCSÁLHATSZ, VAGY AMI JÓLESIK. CSAK LEGYEN ÁRA.

  1. Ne tarts otthon semmit, ami nasiként szolgálhat. Chips, csoki, magok, mazsola, sajt, keksz, kókuszreszelék. Nagyon szép gondolat, és az üres hűtő (vagy legalább egészséges tartalmú fridzsider) jó tipp, de mi van akkor, ha nem egyedül élsz? És mondjuk a párod, barátnőd, barátod, anyukád, gyereked nem diétázik, és nem is nasifüggő…. Jó kérdés, ebben az esetben nézzük a második tippet.
  2. Kösd mindig valamihez a nasit. A szabályok segítenek a rendszerben, és önfegyelemre sarkallnak. Ha befejeztem ezt és ezt. Vagy kétóránként egyszer állok csak fel. Hozd meg a saját „nasiszabályaidat”, és tartsd be következetesen.
  3. Sokszor kérdés, hogy valójában ilyen esetben miről szól a nasi? Mérd fel, hogy tényleg ennél, vagy csak pótcselekvés, és azért teszed, mert nem akarsz dolgozni. Ebben az esetben 2 ötlettel tudok szolgálni. 1. Keress egy olyan munkát, amit imádsz és a hobbid, 2. (talán rövidtávon a reálisabb) találj más pótcselekvést, ami pozitívan hat a testedre. 10 guggolás/ egy kedves üzenet a szerettednek/légzőgyakorlat/tartásjavítás.
  4. Rágcsálás helyett igyál vizet. (A vízfogyasztásról szóló bejegyzést ITT megtalálod). Sokszor becsap bennünket a szervezetünk, és a szomjúságot is éhséggel azonosítja. Ha csak úgy eszegetnél valami finit, akkor először mindig egy pohár vizet igyál meg. Gyakran segít, eltereli a gondolataidat az evésről, ráadásul szuper hatással van a szervezetedre.
  5. Pozitív motivációként tegyél az éléskamra közelébe olyan képeket, melyek azt a reális!!! álomalakot mutatják, ami éppen a következő lépcső a célhoz vezető úton. Ha ránézel, akkor tudni fogod, hogy a cél eléréséhez nem az egész zacskó chips bedarálásán keresztül vezet az út. A reális kép azért nagyon fontos, hogy elérhetőnek érezzük, és ne az a mondat fogalmazódjon meg bennünk, hogy „Úgysem leszek ilyen soha, akkor ez a kis falat mit számít…”
  6. Pontosan tervezd meg a napodat, és az étkezéseket. A tízórai és az uzsonna lehet snack jellegű, ezzel megint picit becsapjuk magunkat. (persze csak a bombaalak érdekében tesszük, így szabad) Két teljes kiörlésű cukormentes keksz, néhány szem áfonya kesudióval, egy alma, kis darab kemény sajttal tökéletes választás lehet tízóraira. Fogjuk fel úgy, hogy „rágcsiidő” egy nap kétszer van, a főétkezések között. Láthatjuk hát, hogy az elnevezésen sok múlik. Mire nem hat pozitívan a jó névválasztás?

 

 

Nem mondom azt, hogy soha nem fogok nassolni. De nekem a fenti trükkök segítettek, és segítenek. A tudatosság az akaraterő, az önfegyelem nagyon fontos. De kellenek kapaszkodók. Kell valami, ami hozzásegít ahhoz, hogy feszesen tudjuk tartani az előírt étrendet. A nassolás során nem is mérjük fel, hogy mennyi extra, felesleges kalória kerül a szervezetünkbe. Sokszor ez az egyik oka a sikertelen diétának. Ne feledjük, nassolni ér, de okosan, tervezetten, és csak a diétába, egészséges életmódba illeszthető „nasifalatok” a megengedettek. Legyen csak a szülinap a kivétel!

 

Vélemény, hozzászólás?